Vergunning aanbouw
Is er een vergunning nodig voor een aanbouw? Vaak niet, tegenwoordig is het in principe toegestaan om in het achtererfgebied vergunningsvrij een aanbouw te plaatsen wanneer dit conform de geldende bepalingen gebeurt.
Het achtererf is bij een tussenwoning eenvoudig te bepalen, namelijk de grond gelegen achter de woning tot aan de erfgrens. Bij hoek- of vrijstaande woningen met een tuin aan de zijkant is de gehele tuin, vanaf 1 meter achter de voorgevel tot aan de erfgrenzen, het achtererf.
Het bebouwingsgebied is ook van belang. Dit bestaat uit het achtererfgebied plus de grond onder het hoofdgebouw. Hiervan mag slechts een bepaald percentage worden bebouwd. Is het bebouwingsgebied minder dan 100m2, dan mag hiervan 50m2 worden bebouwd. Is dit groter dan 100m2, dan mag 50m2 + 20% van het gebied dat groter is dan 100m2 worden bebouwd.
Zo mag de aanbouw niet hoger worden gebouwd dan 30cm boven de vloer van de eerste verdieping. Is er maar één bouwlaag, dan mag er niet hoger worden gebouwd dan het hoofdgebouw.
Aangezien een aanbouw binnen 4 meter van de woning wordt geplaatst is ook het gebruik van de extra ruimte van belang. Dit moet ondergeschikt zijn aan de woning, denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitbreiding van de woonkamer, keuken of bijkeuken.
Daarnaast kan elke gemeente aanvullende bepalingen hebben. Daar waar geen vergunning nodig is, kan de omgeving ook geen bezwaar maken. Wel moet er rekening worden gehouden met het Burenrecht. Het Burenrecht houdt onder andere rekening met zaken als belemmering van uitzicht en privacy.
Wanneer men met het bovenstaande rekening houdt, kan er meestal vergunningsvrij een aanbouw worden geplaatst. Wil men hier toch van afwijken, dan dient er een vergunningstraject te worden gestart.
Wat kost een prefab aanbouw?
Doe de aanvraag en krijgt direct een prijs.
aanvraag duurt ± 2 minuten